Onze wereld is niet al te ver in de toekomst, grofweg verdeeld in twee werelddelen. Verschillend als dag en nacht. Zowel de natuur als de mens zijn drastisch aangeslagen door meerdere natuurrampen, die zich een halve eeuw geleden hebben afgespeeld. Een inslag van een meteoor, het Apocalyps virus en een aardbeving (Rigter 9.3) in één decennium worden gezamenlijk herdacht als “het oordeel”.

Na een wereldoorlog tegen de Zelf Evoluerende Kwantum Intelligentie (Z.E.K.I.) is Europenia (voorheen Europa en Azie) veranderd in een continent met geringe moderne technologie. De Heilige Raad houdt met religie en politieke middelen de ongelijke rechten onder de mensen in stand. De enkele heilige steden bieden onderdak aan de bovenklasse van de mens. Hoewel de mensen daar een goed leven leiden, leven alleen de Verhevenen in luxe. De middenklasse daarentegen probeert te overleven in de post urban steden, wat nog altijd vele malen beter is dan leven in een dorp.

Het continent aan de andere kant van de wereld (Bevrijd Amerika) heeft na de oorlog met Z.E.K.I. het concept religie compleet achter haar gelaten. Transhumanisme is het nieuwe geloof waar eenieder zich door laat leiden. Dat wil zeggen: het brein upgraden middels computerchips en lichaamsdelen vervangen voor cybernetische protheses. Dit bepaalt de kansen van overleven in dit stervende continent. Daarnaast maakt ment gebruik van geestverruimende technologieën om de menselijke evolutie naar een hoger niveau te tillen.

In deze post apocalyptische wereld, is bij een klein deel van de bevolking een specifieke mutatie in het DNA ontdekt. Dit zeldzame alfa gen maakt een combinatie mogelijk tussen een persoon en een bepaald dier. Deze procedure staat bekend als de DNA Binding Methode (D.B.M.) en de getransformeerde mensen worden humanimals genoemd. Hoewel zij er visueel als mensen uitzien bezitten zij unieke dierlijke vaardigheden. Dit verandert in vecht of vlucht situaties. Het verschilt per humanimal in welke mate fysieke veranderingen zich uiten. In Europenia wordt dit alfa gen gezien als een fout van de natuur. Aan de andere kant (Bevrijd Amerika) van de wereld worden ze als engelen op aarde aanbeden.