humanimals

Humanimals saga?

In Humanimalsby admin11218 Comments

Jarenlang heb ik gewacht op een boek of film over humanimals. Het leek mij zo voor de hand liggend. Het verenigen van een mens en een dier. Zonder dat ze er anders uitzien, maar wel de voordelen hebben van het dier. Sinds kinds af aan ben ik geïnteresseerd geweest in het dierenrijk. Hoe vreemder hoe beter. De dieren van de hoofdpersonages kende ik al, maar tijdens mijn onderzoek ben ik een paar keer van mijn stoel gevallen (gelukkig figuurlijk).

Nu jaren verder weet ik oprecht niet wat ik het meest interessante dier vind. De serie “monsterbug wars” raad ik eenieder aan die iets met insectenrijk heeft. Wat ik van die serie heb geleerd is dat wij mensen heel veel geluk hebben dat de insecten zo klein zijn. Ook wat betreft het leven onder water is het moeilijk voor te stellen hoeveel unieke dieren er bestaan. Tot op de dag van vandaag worden er nieuwe diersoorten ontdekt in de natuur. Stel je zelf eens voor alle mensen die je kent allemaal met de vaardigheden van een bepaald dier.

De geboorte van een nieuwe wereld

Hoewel het verhaal en de personages ongeveer zeven jaar geleden helder werden, is de eerste humanimal al veel ouder. Bijna twintig jaar geleden was de geboorte van het personage Medius in mijn gedachten. Zonder wereld, zonder verhaal, slechts een personage met bijzondere gaven. Na een halve poging 13 jaar geleden, kwam het personage acht jaar geleden weer in mijn gedachten. Dit keer was het anders! Binnen één dag waren zes andere personages helder voor me en begon een wereld vol humanimals zich langzaam aan mij te tonen. Wat ik zelf heel interessant vind is het verschil tussen de 2 continenten. Europenia valt grotendeels te vergelijken met de wereld zoals die was een eeuw geleden. Bevrijd Amerika daarentegen lijkt meer op een futuristische wereld waar geavanceerde technologie een grote rol speelt.

De personages waar het om gaat in het eerste boek verschillen enorm. Denk aan sociale status, opvoeding, cultuur en idealen. Hierdoor kunnen lezers de wereld door verschillende ogen zien.

Fantasy vs realiteit

Aangezien het verhaal zich over 300 jaar afspeelt was er in mijn gedachten veel mogelijk voor het verhaal. Tegelijkertijd wilde ik redelijk dicht blijven bij de wereld van vandaag. Het blijft bijzonder wat voor dieren er allemaal bestaan op de wereld. Door de uitzonderlijke vaardigheden van bestaande dieren was het niet nodig om dieren te verzinnen. In dat opzicht is het een kijkje in het dierenrijk van deze prachtige planeet. Ook qua personages, namen, achtergrond en cultuur heb ik diversiteit in mijn achterhoofd gehouden tijdens het schrijven. Het onderzoek doen naar namen van verschillende landen was een onverwacht leuk deel van het schrijfproces. Wat betreft Artificial Intelligence (AI), kwantumcomputers heb ik vooral onderzoek gedaan naar wat er nu ongeveer speelt in de wereld. Vandaaruit ben ik gaan fantaseren over hoe het zou kunnen zijn over een paar honderd jaar.

Filosofie en ethiek

Naast alle spanning en sensatie worden meerdere thema’s per boek benoemd. Hoewel sommige thema’s in verschillende boeken terugkomen heb ik geprobeerd de meeste belangrijke levenszaken mee te nemen in het verhaal. De voor de hand liggende thema’s zoals liefde, vriendschap, verlies, rouw, verraad, macht en komen onder andere aan bod. Verder stel ik tussen de regels enkele filosofische vragen zoals bijvoorbeeld ‘wat is de definitie van een mens zijn?’ en ‘wanneer er niet voldoende voedsel en grondstoffen zijn om iedereen te voorzien, wie bepaalt er dan hoe de voorraden worden verdeeld?’

‘Ben je nog mens met dierlijk DNA in je of met 4 cybernetische ledematen of met een mechanisch hart?’

Ik geloof oprecht dat een deel van deze zaken en vragen in de toekomst een belangrijke rol kunnen gaan spelen in de wereld.

Humanimals: opkomst van de hybriden

De opkomst van de hybriden is het eerste deel in een reeks van zeven boeken. Waarom zeven? Geen idee. Tenminste ik kan het niet uitleggen, omdat het gewoon nou eenmaal zo is. Zeven jaar geleden tijdens de beginfase begon het als een trilogie die al snel uitbreidde naar wat het nu is. Vanaf het moment dat ik begon met schrijven stonden het begin van deel één en het einde van deel zeven al vast.

Dit eerste boek van de humanimals saga is een introductie in de wereld en met meerdere belangrijke personages. Het begin van een reis, een avontuur en hopelijk veel leesplezier.

Comments